Week tegen Eenzaamheid 2023

In opdracht van de Gemeente Enschede heeft de VOFWijVerbindenSamen in 2022 en 2023 de Week tegen Eenzaamheid georganiseerd. Het programma afgelopen jaar bestond uit ontmoetingsbijeenkomsten, de campagne “Maak eens een praatje” De onderstaande bijeenkomsten gericht op bewustwording en signalering Eenzaamheid werden georganiseerd:

Kijk voor een overzicht van de uitgevoerde activiteiten op Week tegen Eenzaamheid

Onze buurt de Posten

Voor de coalitie onze buurt de Posten hebben we het proces m.b.t. het bewonersinitiatief Lintveldebrink in Gemeente Enschede begeleid met als resultaat het creëren van een ontmoetingsplek, het opleveren van een dementie- vriendelijke oversteek en het organiseren van burendag voor en door de bewoners.

De bewoners zijn in de lead om hun buurt nog mooier en vitaler te maken. De coalitie bestaat uit de organisaties: de Posten, Woningcorporatie Domijn, Gemeente Enschede. Als deelnemer aan het kernteam: Ank Braspenning, John Lammers, Daphne Toorman, Kim Oude Luttikhuis en de stuurgroep: Rick Hogenboom, Wilma van Ingen en Marc Teutelink.

Samen zetten wij ons met hart en ziel voor in voor deze mooie buurt.

Ontmoetingsplek 4

Project Eenzaamheid in de prijzen

Het project ‘Noabers helpen eenzame ouderen’ van de Stichting IkkanWelzijn heeft de finale gehaald van de Europese Health Award on Mental Health.

De jury heeft waardering voor de aanpak eenzaamheid. De wensen en behoeften van (eenzame) bewoners in Nijverdal, Albergen, Rossum en Enschede zijn per kern opgehaald. Het onderzoek in Twente kernen is uitgevoerd in samenwerking met TOPFIT Citizenlab

De kracht van dit project is de samenwerking van lokale bewoners en organisaties. Verenigingen, zorg, welzijn, gemeente en onderwijs hebben samen met inwoners en studenten de bestrijding van eenzaamheid opgepakt. Stella Kyriakides, EU-commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid, maakte dit tijdens de prijsuitreiking in het kader van de jaarlijkse bijeenkomst van het EU-platform voor gezondheidsbeleid bekend aan de prijswinnaars: projectleiders Henk Abels en Jeroen Ottink