TWENTSE ONDERNEMERS STARTEN HET INITIATIEF “ZORGVAKANTIES TWENTE”

In 2018 zijn we het project “Zorgvakanties Twente” gestart. In Nederland hebben we bijna 9 miljoen mensen die of mobiliteitsproblemen hebben, zorgbehoevend zijn, of medische ondersteuning nodig hebben. Een groot deel van deze groep kan niet op vakantie of weet de mogelijkheden niet. “We hebben 2 jaar lang  vraag en aanbod onderzocht en de wensen en behoeften van zorgbehoevenden en mantelzorgers in kaart gebracht. Overijssel heeft verreweg het grootste aantal zorgvakantieaccommodaties van Nederland, en toch komen vraag en aanbod niet bij elkaar. Het gaat o.a. om gezamenlijke profilering, het verbeteren van de toegankelijkheid, infrastructuur van de accommodaties (door inzet van ervaringsdeskundigen) en het ontwikkelen van belevingsactiviteiten. We vinden dat iedereen recht heeft op een onbezorgde vakantie”.

De deelnemende accommodaties waren:

Landal Landgoed De Hellendoornse Berg

Villapark Eureka

Landgoed ’t Borghuis

Erve Kleilutte

De Langenberg,

‘t Keampke

Erve Bloeme

Intercity Hotels

 

PRIMEUR ZORGVAKANTIES

Op 13 maart 2018 zijn de projecten IkkanWelzijn en Zorgeloze Vakanties Twente onder het toeziend oog van  gedeputeerde Hester Maij van de Provincie Overijssel en wethouder Ilse Duursma gelanceerd. Ongeveer 70 vertegenwoordigers uit de zorg, het onderwijs, de toeristische sector genoten samen met cliënten van het programma in het openluchtmuseum. “Dit is een voorbeeld van een bottom-up samenwerking waarbij de samenleving in Noordoost-Twente laat zien hoe zij zich inzetten voor hun noabers” aldus Hester Maij.

Activiteiten en hulp ouderen

Zorgprofessionals van Zorggroep Sint Maarten Carintreggeland, Aveleijn en VeertienRond, fanatieke verenigingsvrijwilligers en studenten van Saxion en ROC van Twente hebben kwetsbare ouderen gesteund, geholpen en passende activiteiten voor deze groep georganiseerd. Voorbeelden zijn sport- en bewegingsactiviteiten, uitstapjes en een bezoek aan een cultuur- of natuurinstelling. Meer informatie op www.ikkanwelzijn.nl

Nieuwe zoekfunctie voor cliënten die op vakantie willen

Tijdens de bijeenkomst werd een nieuwe zoekmachine voor cliënten die zich oriënteren op een vakantie gepresenteerd. Iedereen moet de mogelijkheid hebben op vakantie te gaan. Het Openluchtmuseum is een voorbeeld van een toegankelijk locatie voor mensen met een zorgbehoefte met in de buurt geschikte zorgvakantie accommodaties.